DOBOJ-U MAKLJENOVCU OTVOREN SPORTSKI TEREN „ZLATAN GRBIĆ ZLAJA“

DOBOJ-U MAKLJENOVCU OTVOREN SPORTSKI TEREN „ZLATAN GRBIĆ ZLAJA“

Povratnici u Makljenovac kod Doboja, posebno oni mladji, imaju razloga za radost. Naime, nakon dvogodišnjih aktivnosti, uz podršku Grada Doboja, Federalnog ministarstva za raseljene osobe i  izbjeglice i ličnim radom i sredstvima, uspjeli su izgraditi novi sportski teren, vrijedan više od 100.000 maraka,  koji će umnogome obogatiti sadržaje za mladje, ali i starije stanovnike naselja. Na skromnoj svečanosti multifunkcionalni sportski teren „Zlatan Grbić Zlaja“, nazvan po rano preminulom aktivisti iz naselja,  predan je na korištenje, prije svih mladim stanovnicima Makljenovca. I ne samo njima.

-To je jedan od načina da našoj omladini ponudimo nešto ne bi li ostali na ovim prostorima i nebi li ih zadržali da ne idu dalje. Jer ovdje je, ipak, kod kuće je najbolje. Tako da je i ovo jedan od sadržaja koje nudimo u smislu toga da ostanu-kazao je Izaim Hadžikadunić, predsjednik Savjeta MZ Makljenovac.

Na radost gradjana

-Jedna generacije i jedno dijete sklonjeno sa ulice, nama je ispunjen cilj. A, da budemo realni, i mi stariji dodjemo ovde i malo poigramo. Otprilike dva ili tri puta sedmično igra se fudbal ovdje-dodaje poptredsjednik UG „Šumica“ iz Makljenovca Senahid Spahić.

U teren, čija izgradnja je trajala  dvije godine uloženo je 113.000 maraka.

Poligon svečano predan gradjanima

-Grad Doboj je učestvovao sa nekih 50.000 KM, Federalno ministarstvo sa 35.000, ali punoj je većih 28.000 koje su gradjani i privrednici sakupili i sami osjetili da treba da podrže ovaj projekat. Najviše me raduje što iza sebe vidimo naše najmladje sugradjane koji će koristiti ovaj poligon i, svakako, generacije koje dolaze-kazao je dobojski gradonačelnik Boris Jerinić.

 

Zahvalnice zaslužnima

Slični projekti, sigurno je, samo neće zaustaviti odlazak mladih, ali saznanje da nisu sami i da će sličnih projakta najavljuje još, svakako mogu pomoći da  mladi u povratničkim naseljima osjete da stariji čine koliko mogu da ih zadrže u zavičaju. Svečanosti je, medju ostalima prisustvovao i Obren Petrović, poslanik u PS BiH i druge zvanice.

U čast sugradjaninu

Za najzaslužnije pojedince i institucije uručene su zahvalnice, a priredjen je bogat kulturno-zabanvi program uz „Vispakovu“ džinovsku džezvu i vojnički grah koji su za prisutne pripremili pripadnici OS BiH. Afirmativa portal