MAGLAJ-BIBLIOTEKA DOSTOJNO OBILJEŽILA 65. ROĐENDAN

MAGLAJ-BIBLIOTEKA DOSTOJNO OBILJEŽILA 65. ROĐENDAN

Brojnim  kulturnim sadržajima, medju kojima je svakako najznačajnija preomocija likovne monografije Salima Obralića, umjetnika svjetskoga glasa, Maglajlije po rodjenju i stvaralaštvu, u ovom gradu je obilježeno 65 godina postojanja Opće biblioteke. Kao i svake godine Dan biblioteke u Maglaju je  obilježen  brojnim kulturnim dogadjajima. Ove godine, s razlogom centralno mjesto je pripalo promociji llikovne monografije umjetnika Salima Obralića.

-Salim Obralić je jedan od likovnjaka svjetskoga glasa i za nas veoma značajan jer je Maglajlija, s našega područja. Osim toga svo njegovo djelo je vezano za Maglaj-kazala je direktorica  JU Opća bibliotka Maglaj Nina Bunjevac Salkić

Bogato opremljeno djelo obuhvata više od pola stoljeća stvaralaštva, života i djelovanja ovog istaknutog likovnog umjetnika.

-Sastoji se od tekstova historičara umjetnosti autora monografije, zatim sabrane likovne kritike od sedamdesetih do dvijehiljaditih godina. Zatim, tu je i selekcija odabrani radovi profesora Krzovića-kazala je promotorica Lamija Neimarlija.

-Ima tu i onog, kako bih rekao, ne sentimentalnog, emotivnog spram njegovog opusa ili ličnosti, ali mi je to dozvolilo da budem blizak onom njegovom shvatanju, njegovom svijetu i njegovoj duhovnosti-kazao je koautor prof.  Ibrahim Krzović. Djelo još potpisuje i prof. Aida Abadžić Hodžić.

Monografija je nastala zahvaljujući podršci Bošnjačkog insitituta iz Sarajeva koji nastavlja njegovati tradiciju i kulturu Bošnjaka ovog, ali i mnogo šireg prostora.

-Krećemo  u jedan veliki projekat izdanja 11 knjiga rahmetli Alije Isakovića u kojem ćemo, naravno, govoriti i o identitetu Bosne, njenih gradjanki i gradjana i sva njegova djela ćemo objaviti-kazao je Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta fondacije „Adil Zulfikarpašić“.

Uz druženje bibliotekara, bila je ovo i prilika za dodjelu priznanja i zahvalnica najvjernijim čitateljima i prijateljima biblioteke. Afirmativa.ba